Home 9 8 τρόποι για καλύτερα αποτελέσματα στο Instagram – Instagram για επιχειρήσεις

8 τρόποι για καλύτερα αποτελέσματα στο Instagram – Instagram για επιχειρήσεις

by | Oct 9, 2020 | Digital Blog

8 τρόποι για καλύτερα αποτελέσματα στο Instagram – Instagram για επιχειρήσεις
Social Media Marketing

Από τη δημιουργία του το 2010, το Instagram έδωσε στα brands την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με το κοινό τους και να διηγηθούν την ιστορία τους μέσω της δύναμης των visuals.

Η εφαρμογή, που πλέον ανήκει στο Facebook, ήταν ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα το 2014 και τώρα φιλοξενεί περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Μαζί με την αύξηση της βάσης χρηστών του, το Instagram έχει επίσης επεκτείνει τις δυνατότητές του. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει δημιουργήσει επιχειρηματικούς λογαριασμούς, live βίντεο και διαφημίσεις, αλλά έχει επίσης γίνει μια κορυφαία πλατφόρμα για stories.

Εκτός από την εντυπωσιακή ανάπτυξη του δικτύου, οι χρήστες είναι επίσης πολύ αφοσιωμένοι στην πλατφόρμα. Κάθε μέρα, οι μισοί από τους χρήστες χρησιμοποιούν την εφαρμογή και περνούν κατά μέσο όρο 21 λεπτά στην εφαρμογή. Τα κορυφαία brands έχουν συνειδητοποιήσει γρήγορα τα απίθανα δώρα – εργαλεία του Instagram.

Όμως, ενώ πολλά brands έχουν αναπτυχθεί απολύτως στην πλατφόρμα, ακόμη περισσότερα εξακολουθούν να αγωνίζονται να αυξήσουν το κοινό τους εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα φαινομενικά μικρά λάθη θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη τη στρατηγική σας στην πλατφόρμα.

Είτε σκέφτεστε να συμμετάσχετε ως νέοι στο δίκτυο, είτε αισθάνεστε ότι χρειάζεται να βελτιώσετε την εικόνα σας στο Instagram, η εκμάθηση για μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Instagram μπορεί να σας βοηθήσει να τα αποφύγετε και να δημιουργήσετε μια αποτελεσματική στρατηγική Social Media.

Σε αυτό το blog, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με οκτώ λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις στην πλατφόρμα, υποστηριζόμενα από δεδομένα της ομάδας Social Media της Mindlab.

 

Τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις στο Instagram

 

1. Οι επιχειρήσεις δεν αφιερώνουν χρόνο για να σχεδιάσουν μια στρατηγική Instagram.

 

Το Instagram προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα μέσο για την αφήγηση της ιστορίας τους μέσω φωτογραφιών, βίντεο κλιπ, live βίντεο και ιστοριών. 

Όταν χρησιμοποιείται στρατηγικά, το Instagram, είναι ιδανικό για την προβολή προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε πραγματικές καταστάσεις. Μπορείτε να δείχνετε την πρόοδο των προϊόντων αυτών μέσα από φωτογραφίες με την πάροδο του χρόνου (όπως η κατασκευή ενός οχήματος, η δημιουργία ενός νέου δίσκου, η εμφάνιση ενός νέου γραφείου από κενό έως επιπλωμένο και λειτουργικό, μια νέα ή αγαπημένη συνταγή από προτεινόμενα συστατικά έως το επιμεταλλωμένο τελικό προϊόν), ή ακόμη και να απαντάτε σε συχνές ερωτήσεις μέσω σύντομων βίντεο ή του Instagram Live.

Ναι, οι δυνατότητες είναι σχεδόν απεριόριστες στο Instagram, αλλά όπως και κάθε άλλη μορφή ψηφιακού μάρκετινγκ, θα πρέπει να καθορίσετε στόχους από νωρίς και να δημιουργήσετε μια στρατηγική που θα σας βοηθήσει να τους πετύχετε.

Εάν βρίσκεστε στο Instagram για να αυξήσετε το brand awareness της επιχείρησης σας, να παρουσιάσετε μια νέα σειρά προϊόντων ή να προσθέσετε ένα ανθρώπινο στοιχείο στην επωνυμία σας, κάθε κομμάτι περιεχομένου που θα δημοσιεύσετε στην πλατφόρμα θα πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία και να σας βοηθήσει να επιτύχετε στόχους.

 

2. Οι επιχειρήσεις εστιάζουν στην ποιότητα παραγωγής και όχι στις αξίες του κοινού.

 

Επειδή οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημοσιεύουν φωτογραφίες και περιεχόμενο βίντεο υψηλής ανάλυσης στο Instagram, οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να έχουν την εντύπωση ότι χρειάζεται μια φανταχτερή κάμερα ή ένα στούντιο για να το πετύχετε αυτό στο Instagram. Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια!

Η ποιότητα είναι κάτι περισσότερο από τον εξοπλισμό βίντεο που χρησιμοποιείτε για τη μαγνητοσκόπηση ή το λογισμικό σχεδιασμού που χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε. Η ποιότητα αφορά την παροχή αξίας.

Όταν δεν εστιάζετε στη δημιουργία περιεχομένου που απολαμβάνει ή εκτιμά το κοινό σας, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να του αρέσει, να το μοιράζεται ή να σας ακολουθεί.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς λειτουργεί το Instagram. Οι χρήστες τυπικά κάνουν scroll σε μία στήλη φωτογραφιών, ρίχνοντας μια ματιά στις φωτογραφίες και τις λεζάντες, επιβραδύνοντας και σταματώντας μόνο όταν κάτι τραβάει το μάτι τους ή κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Άλλες φορές, εξερευνούν το περιεχόμενο μέσω hashtag, περνάνε γρήγορα τα Instagram  Stories ή κάνουν scroll σε μια διάταξη αναζήτησης 3 στηλών μέχρι να ξεχωρίσει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο.

Όσο περισσότερο εστιάζετε στην ποιότητα και την αξία του περιεχομένου που δημοσιεύετε στο Instagram, τόσο πιο πιθανό είναι οι χρήστες να επικεντρωθούν, να σταματήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τον λογαριασμό και το περιεχόμενό σας. Αναρωτηθείτε: “Τι μπορεί να πάρει το κοινό σας από τον λογαριασμό Instagram της εταιρίας σας που δεν μπορεί να πάρει κάπου αλλού; Πώς βελτιώνετε την εμπειρία τους στην πλατφόρμα; Πώς ταυτίζεστε μαζί τους;”

 

3. Οι επιχειρήσεις δεν καθορίζουν τη συχνότητα των αναρτήσεων που είναι κατάλληλη για αυτές.

 

Ενώ μια σειρά μελετών την τελευταία δεκαετία υπονοούσε ότι η συχνότερη δημοσίευση κάθε μέρα θα δημιουργούσε περισσότερο engagement, η νεότερη έρευνα έχει αποδεσμεύσει τη θεωρία ότι πρέπει να δημοσιεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να πετύχετε στο Instagram.

Ως μέρος της στρατηγικής σας στο Instagram, η συχνότητα των δημοσιεύσεων πρέπει να εξετάζεται και να μελετάται, αλλά θα πρέπει να λαμβάνετε περισσότερες παραμέτρους πέραν από το engagement. Για παράδειγμα, εάν οι πολλές δημοσιεύσεις  δε σας προσφέρουν υψηλές αποδόσεις αλλά εξακολουθείτε να αφιερώνετε χρόνο από τη συνολική στρατηγική, τότε καλό είναι να μειώσετε τον αριθμό. Από την άλλη μεριά, εάν είστε μια μεγάλη εταιρεία που διαθέτει τους πόρους για να δημοσιεύετε πιο συναρπαστικό περιεχόμενο κάθε μέρα, αυτό μπορεί να είναι μια τακτική που πρέπει να συνεχίσετε.

Στο τέλος, σημαντικό είναι να έχετε ένα συνδυασμό ποιότητας και ποσότητας. Εάν αποφασίσετε ότι μπορείτε να δημοσιεύσετε ποιοτικό περιεχόμενο 15 φορές την ημέρα, κάντε το, αλλά για πόσο θα διαρκέσει;

 

4. Aγοράζουν followers ή engagement.

 

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε followers ή engagement, σταματήστε. Εδώ και χρόνια, το δίκτυο καταργεί λογαριασμούς ψεύτικου και ανεπιθύμητου περιεχομένου και τους πετάει έξω άμεσα.

Οι εταιρείες των Social Media είναι πανέξυπνες. Είτε πρόκειται για το Twitter που «καθαρίζει» τα bots είτε το TikTok που διαγράφει χρήστες, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων αντιλαμβάνονται τα ψεύτικα προφίλ αρκετά γρήγορα. Το ίδιο εύκολα τα καταλαβαίνει και το πραγματικό κοινό σας!

Ένας λογαριασμός με πολλούς αγορασμένους followers δε θα πετύχει ποτέ το στόχο του στο Instagram. Στην πραγματικότητα, μπορεί και να τον βλάψει.

Τελικά, όλοι αυτοί οι followers καταλήγουν να κάνουν το κοινό σας να αναρωτιέται γιατί τα likes είναι τόσο χαμηλά σε μια ανάρτηση όταν έχετε τόσους πολλούς followers.

 

5. Τα brands επικεντρώνονται στο να κερδίζουν νέους πελάτες αλλά όχι στο να διατηρούν τους ήδη υπάρχοντες.

 

Οι χρήστες του Instagram είναι αφοσιωμένοι και έχουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης engagement. Το κοινωνικό δίκτυο συνεχίζει να δίνει στις επιχειρήσεις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, αν κερδίσουμε σήμερα ένα νέο follower, κανείς δε μας εγγυάται ότι αύριο αυτός ο follower θα μας παρακολουθεί ακόμη. Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε και αξιοποιείτε το Instagram account σας, μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της άνθησης και της πτώσης του λογαριασμού.

Ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντισταθμίσετε τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη παρουσία στο Instagram μπορεί να βρεθεί στο κοινό σας. Το Instagram είναι η τέλεια πλατφόρμα για την προώθηση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες (UGC), πιθανώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο. Είτε συμμετέχετε σε διαγωνισμό φωτογραφιών είτε ενθαρρύνετε τη χρήση ενός επώνυμου hashtag, το Instagram είναι η τέλεια πλατφόρμα για τη δημιουργία πραγματικών σχέσεων με πραγματικούς ανθρώπους.

Δώστε στους “οπαδούς” σας την ευκαιρία να διαδώσουν το μήνυμα σας, να μοιραστούν το περιεχόμενό σας, να χρησιμοποιούν τα hashtag σας και να λειτουργήσουν  ως υποστηρικτές της επιχείρησης σας.

 

6. Οι επιχειρήσεις είναι υπερβολικά προωθητικές.

 

Υπάρχει κάτι πιο απωθητικό από τις επιχειρήσεις που δημοσιεύουν μόνο διαφημιστικό περιεχόμενο στα κοινωνικά τους δίκτυα; Αγοράστε αυτό, έκπτωση σε αυτό, μεγάλη εξοικονόμηση, δωρεάν αποστολή!

Οι υπερβολικά προωθητικές δημοσιεύσεις εμφανίζονται ως εγωιστικές, τεμπέλικες και ανάλογα με την περίοδο, δυνητικά δυσάρεστες. Παρόλο που υπάρχει σίγουρα μια στιγμή και ένα μέρος για διαφημιστικά, οι επιχειρήσεις που πετυχαίνουν στο Instagram είναι αυτές που παρέχουν ισχυρά και ουσιαστικά μηνύματα, παρουσιάζουν την κουλτούρα τους, μοιράζονται ποιοτικές φωτογραφίες και βίντεο και αλληλεπιδρούν με το κοινό τους.

Επιπλέον, δεν είναι μυστικό ότι το Instagram ανήκει στο Facebook. Αν θυμάστε, το Facebook έκανε μια ενημέρωση της ροής ειδήσεων τον Νοέμβριο του 2014, ανακοινώνοντας σημαντικές πτώσεις στην οργανική προσέγγιση χρηστών για προωθητικές δημοσιεύσεις.

 

7. Οι επωνυμίες χρησιμοποιούν όσα hashtag μπορούν να σκεφτούν.

 

Παρόμοια με άλλα κοινωνικά δίκτυα, τα hashtag παίζουν σημαντικό ρόλο στο search του Instagram. Ενώ, οι λιγότερο γνωστές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις με χαμηλό αριθμό ακολούθων μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημοφιλή hashtag για να βελτιστοποιήσουν τις αναρτήσεις τους, η χρήση πάρα πολλών μπορεί να κάνει την επωνυμία σας να φαίνεται ανεπιθύμητη, απελπισμένη ή ακόμη και μη σχετική.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα κάποτε πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν 11 ή περισσότερα από τα 30 κατανεμημένα hashtag του Instagram για κάθε ανάρτηση, το Sprout Social προτείνει τώρα ότι less is more. Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού κοινωνικών μέσων, η χρήση δύο έως πέντε σχετικών hashtag σε μια ανάρτηση μπορεί να αποφέρει περισσότερο engagement από αναρτήσεις που χρησιμοποιούν 10 ή περισσότερα.

Όσον αφορά τη συνάφεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες ότι αποφεύγουν την κατάχρηση hashtag σε μια προσπάθεια αύξησης της προβολής τους. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσετε την αξιοπιστία σε ένα δίκτυο που βασίστηκε στην αυθεντικότητα και την ποιότητα.

 

8. Οι επιχειρήσεις αποφεύγουν εντελώς το Instagram.

 

Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε εάν το Instagram έχει θέση στη στρατηγική μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων σας, δεν είστε οι μόνοι.

Παρόλες τις ευκαιρίες που προσφέρει το Instagram, οι έξυπνοι έμποροι θα προσεγγίσουν με προσοχή κάθε νέα πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Θα θέσουν στον εαυτό τους ερωτήσεις όπως, “Έχω αρκετό χρόνο για να διαχειριστώ ένα άλλο κοινωνικό δίκτυο;”, “Αξίζει να εγγραφείτε στο Instagram εάν η επιχείρηση ή οι προσφορές μου δεν είναι φιλικές προς την οπτική;” ή “Έχω τους κατάλληλους πόρους για να δημιουργήσω ποιοτικές φωτογραφίες και βίντεο; “

Η αλήθεια είναι ότι οι παραπάνω ερωτήσεις είναι απόλυτα δικαιολογημένες – ειδικά εάν η επωνυμία σας έχει περιορισμένο προϋπολογισμό ή μικρή ομάδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσετε αυτούς τους φόβους να εμποδίζουν τη Social Media στρατηγική σας πάρα πολύ, ειδικά όταν η ιστορία της κοινωνικής πλατφόρμας είναι τόσο μεγάλη και επιτυχημένη όσο αυτή του Instagram.

Ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο, με ένα από τα πιο αφοσιωμένα είδη κοινού, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραβλέψουμε την αξία του Instagram.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, σε λιγότερο από έξι χρόνια, η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε ένα επιβλητικό κοινωνικό δίκτυο με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες, ενώ φιλοξενεί εκατομμύρια ενεργές επιχειρήσεις που διαδίδουν το awareness για τα προϊόντα τους.

Το 2020, είναι ασφαλές να πούμε ότι το Instagram αξίζει να εξεταστεί.

 

Μια στρατηγική μάρκετινγκ Instagram χωρίς λάθη

Τα τελευταία χρόνια, το Instagram έχει μεταβεί από ένα κοινωνικό δίκτυο γνωστό για selfies και εικόνες φαγητού σε μια παγκόσμια πλατφόρμα.

Θα συνεχίσουμε να ακούμε, να διαβάζουμε, να μιλάμε και να βιώνουμε από πρώτο χέρι την ευκαιρία που προσφέρει το Instagram σε επιχειρήσεις και εμπόρους καθώς το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν στο έπακρο το δίκτυο, είναι αυτές που δημοσιεύουν ποιοτικό περιεχόμενο σε σταθερή βάση και το κάνουν με σκοπό. Ακόμη και brands που δε θεωρούνται φιλικά προς την οπτική μοχλή, εκμεταλλεύονται το δίκτυο και το βλέπουν να λειτουργεί.

Για να μάθετε περισσότερα για το marketing στο Instagram και αν χρειάζεστε βοήθεια με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σας στα social media μπορείτε πολύ απλά να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@mind-laboratory.com ή στο 25256945.