


Συχνά, ακούω την απορία: ‘’Μα είναι δυνατόν να δουλεύει ακόμη το email marketing; Δεν έχει πεθάνει’’; Δηλαδή, για να καταλάβω, θεωρείς ότι εφόσον κάποιος έχει γνωρίσει την εταιρεία σου, εσένα ή το προϊόν/υπηρεσία σου και αποφάσισε ότι θέλει να μαθαίνει τα νέα σου, δίνοντάς σου το e-mail του, δεν πρέπει να φροντίσεις να τον ενημερώνεις; Είτε η ενημέρωση αυτή αφορά τα νέα της επιχείρησης, είτε κάποια προσφορά ή ακόμη και μια νέα υπηρεσία ή προϊόν; Καταλαβαίνεις που το πάω έτσι;
Αν κάποιος αποφασίσει ότι θέλει να μαθαίνει νέα σου, τότε είναι υποχρέωση σου να τον ενημερώνεις. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να θεωρηθεί ότι δεν δίνεις την απαραίτητη σημασία, μπορεί ακόμη και να λειτουργήσει αρνητικά. Θα το εξηγήσω μ’ ένα απλό παράδειγμα πιο κάτω.
Αποφασίζεις να αγοράσεις ένα καινούριο αυτοκίνητο. Επισκέπτεσαι, λοιπόν, διάφορους εκθεσιακούς χώρους και κάνεις έρευνα αγοράς. Έχεις καταλήξει σε 2 εταιρίες, και ενημερώνεσαι ότι σύντομα και οι δύο θα έχουν παραλαβές καινούργιων μοντέλων οπότε, ίσως είναι καλύτερο να περιμένεις ένα μήνα για να δεις και τα καινούρια μοντέλα. Αποφασίζεις λοιπόν να αφήσεις το e-mail σου στις 2 εταιρίες για να σε ενημερώσουν μόλις φτάσουν τα νέα μοντέλα.
Ας υποθέσουμε ότι η μια εταιρεία είναι η F και η άλλη είναι η Ν.
Στην περίπτωση της Ν παίρνεις ένα e-mail 50 μέρες μετά το οποίο σε ενημερώνει ότι η νέα σειρά έχει φτάσει εδώ και 15 μέρες.
Στην περίπτωση της F τώρα, με το που βγήκες απ’ τον εκθεσιακό χώρο λαμβάνεις ένα ευχαριστήριο e-mail μαζί με μια παρουσίαση από τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα. Μια εβδομάδα μετά, λαμβάνεις ένα δεύτερο e-mail από το άτομο με το οποίο μίλησες στον εκθεσιακό χώρο, όπου αναφέρει ότι θυμάται ότι σου άρεσαν κάποια features στα μοντέλα που είδατε στο χώρο και σου στέλνει μια παρουσίαση του μοντέλου που έρχεται, επισημαίνοντας και τα features τα οποία σε ενδιέφεραν περισσότερο.
Αρχές της εβδομάδας που ακολουθεί, λαμβάνεις ένα ακόμη e-mail το οποίο σε ενημερώνει ότι οι 50 πρώτες παραγγελίες του νέου μοντέλου, θα έχουν επιπλέον δωρεάν service για τα πρώτα 3 χρόνια. Τέλος, την τελευταία εβδομάδα λαμβάνεις ένα ακόμη e-mail που σε ενημερώνει ότι το μοντέλο που ζήτησες να δεις, θα είναι την επόμενη μέρα στον εκθεσιακό χώρο και αν το επιθυμείς θα σου κλείσει ένα ραντεβού για να το δοκιμάσεις στα πρώτα του κιόλας test drives.
Τώρα, σε ποια εταιρεία είναι πιο πιθανό να καταλήξεις; Οι πιθανότητες γέρνουν προς το μέρος της F έτσι; Αντιλαμβάνεσε έστω και λίγο τη δυναμική του email marketing;
Δεν είμαι υπέρ των ανεξέλεγκτων, άσχετων και επιθετικών emails.
Αν όμως έχεις δημιουργήσει μια λίστα από πελάτες ή υποψήφιους πελάτες που θέλουν να ενημερώνονται για συγκεκριμένα θέματα, τότε φρόντισε να τους ενημερώνεις.
Το email marketing θεωρείται ακόμη ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενημέρωσης και δημιουργίας πωλήσεων. Μην το διαγράψεις. Με λίγη οργάνωση και την κατάλληλη βοήθεια οι πωλήσεις σου, με τη βοήθεια του email marketing, μπορούν να πάνε ένα βήμα παραπέρα.
Τέλος, με τη βοήθεια πλατφορμών όπως είναι το mailchimp & το mailerlite μπορείς να παρακολουθείς τα αποτελέσματα των καμπανιών σου. Έτσι, θα γνωρίζεις ποιοι από τους παραλήπτες σου άνοιξαν το e-mail και πόσες φορές. Οι παραπάνω λεπτομέρειες, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το τμήμα πωλήσεων.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι το e-mail marketing όχι απλά δεν πεθαίνει, αλλά είναι εδώ για να μείνει όσο καιρό οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν τα e-mail τους. Δεν θεωρώ ότι είναι το Νο 1 εργαλείο marketing, αλλά με το σωστό συνδυασμό μπορεί να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα και μάλιστα με χαμηλό κόστος.